Jeugd Techniekclub, Jeugdvakantieweek

Jeugd Techniek Club Rijndijk organiseert weer zeepkistenrace

Na het grote succes van vorig jaar, organiseert de Jeugd Techniek Club Rijndijk in samenwerking met Stichting Jeugdwerk Hazerswoude-Rijndijk, de organisatie van de Huttenbouw, voor de tweede keer in successie een heuse zeepkistenrace voor jongens en meisjes van 8 t/m 12 jaar. De deelname gratis en wacht niet te lang want vol is vol.

Wat is een zeepkistenrace?

Wanneer de eerste zeepkistenrace is verreden is niet precies bekend, maar dat zou omstreeks 1950 geweest moeten zijn. De wagentjes werden destijds gebouwd met de grootverpakking, kistjes van zeepblokken Sunlight, en een onderstel van afgedankte kinderwagens. Deze wedstrijden werden meestal gehouden op Koninginnedag op een hellend stuk weg, waarop met strobalen een parcours was uitgezet, die nadat de coureurs in gang waren geduwd moesten beschermen bij valpartijen. Zo’n parcours is in Hazerswoude-Rijndijk niet beschikbaar, daarom heeft de JTC maar haar eigen versie bedacht, waar maximaal 24 kinderen aan mee kunnen doen.

Materialen voor een zeepkist

Alle benodigde materialen voor een zeepkist worden gratis door de JTC beschikbaar gesteld. Onderstellen van kinderwagens zijn in de loop der tijd zeldzaam geworden, reden voor de JTC om via marktplaats autostepwielen op de kop te tikken. Voor elke zeepkist waren 2 steppen benodigd dus dat moesten er 12 stuks worden. Dat is gelukt en materiaalman Evert van de JTC heeft er 12 gelijke asstellen van kunnen maken. Voor de bodem van de zeepkist krijgt elk team een multiplex plaat die zij naar eigen inzicht kunnen aanpassen, net als de bevestiging van de assen en de stuurinrichting aan de bodemplaat.

Technisch inzicht

De JTC heeft als doel om kinderen te laten ervaren dat er veel meer is dan bezig zijn met telefoons, tablets en games. Zelf iets met je handen maken, b.v. een zeepkist, is niet moeilijk en nog gezellig ook als je dat doet met je vriendjes of vriendinnetjes. Gereedschappen en bevestigingsmaterialen worden door de JTC aan alle teams beschikbaar gesteld, met dien verstande dat bij het gebruik van elektrisch gereedschap als accuboormachine en indien nodig decoupeerzaag, deskundige hulp aanwezig is. Vraag daarom je opa of hij je op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur wil helpen. Op donderdag kan dat ook nog van 14.00 tot 16.00 uur.

De race

De race wordt gehouden op een uitgezet parcours op het grasveld naast de voetbalkooi. Publiek komt op het binnenterrein te staan, zodat zij met de coureurs mee kunnen rennen om deze aan te moedigen. Tijdens de race, bij einde ronde 2, wordt er nog een verplichte coureurswissel gedaan waarbij ook de helm wordt over gegeven en met kinband wordt vastgegespt. Het reglement staat  ook in deze Groene Hart Koerier en op de site van de speeltuin de Rode Wip. Als iedereen zich weer op dezelfde manier inzet als vorig jaar, krijgen wij weer een prachtig sluitstuk van de Huttenbouw.

Belangrijk

Voor alle deelnemers, ouders, grootouders en andere bezoekers op het terrein van de huttenbouw geldt: Geen open schoenen of sandalen, want er ligt hier en daar weleens een verdwaalde spijker die vergeten is.

Dit vind je misschien ook leuk...